4 tips om je woning veiliger te maken
Winactie: gratis alarmsysteem.
Uitreiking 27 april. Klik hier.
Er vinden maar liefst 15 inbraken per uur in Nederland plaats – en 60% daarvan vindt plaats in woonhuizen. Maar een kwart van alle inbraken wordt opgelost. Voorkomen is in dit geval dus echt beter dan genezen!
Hier lees je 4 tips om je woning snel veel veiliger te maken. Een goed beveiligingsbedrijf kan deze oplossingen perfect voor je installeren, zodat je woning 24/7 beschermd is. Goed voor je veiligheid én voor je nachtrust!
Wist je dat de meeste inbrekers eerst proberen om via de voordeur binnen te komen
1. Laat beveiligingscamera’s installeren
Er is tegenwoordig een breed assortiment betaalbare beveiligingscamera’s die uitstekende beelden leveren. Eén of twee camera’s ophangen schrikt niet alleen inbrekers af: het geeft je, als er toch ingebroken wordt, de politie een heel goede kans om de daders op te sporen en jouw eigendommen terug te halen. Je kunt nu onder andere kiezen uit de volgende soorten camera’s. - Dome-camera: dit is een camera met een ronde behuizing, waarin een camera zit. Deze modellen zijn robuust en waterdicht, een goede keuze voor buiten dus. Sommige dome-camera’s kunnen ronddraaien en zijn op afstand bestuurbaar. - Pan-Tilt-Zoom-camera: deze apparaten zijn per definitie bestuurbaar. Je kan ze draaien (Pan), omhoog of omlaag bewegen (Tilt) en inzoomen op een bepaald gebied. Daardoor ben je met deze camera in staat om je hele buitenterrein te surveilleren als je onraad ruikt. - Infraroodcamera: dit type camera werkt met infraroodlicht, waardoor hij ook ’s nachts goede, herkenbare beelden kan maken. Moderne camera’s zijn erg makkelijk in het gebruik. Je kan de beelden bekijken en de apparaten bedienen via een paar methodes. Veel modellen werken met wifi of een Internet Protocol, zodat je ze kan bedienen met je smartphone, laptop of tablet. Andere types werken met CCTV (closed circuit) en zijn niet te hacken. Ook kan je nog voor analoge camera’s kiezen, maar deze modellen worden snel minder populair.
2. Kies voor een integraal beveiligingssysteem
Beveiligingscamera’s zijn een hele verstandige stap om je tegen inbrekers te beschermen. Een nóg betere keuze is een volledig beveiligingssysteem. Daarbij worden meerdere soorten detectoren en alarmen op één recorder aangesloten, die beelden opslaat en alarmmeldingen verwerkt. De data van de recorder wordt dan doorgespeeld naar jouw computer of smartphone, een apparaat van een conciërge of beveiliger, of naar een centrale meldkamer. Zo kan er snel worden ingegrepen nog voordat er schade ontstaat.
Welke apparatuur kan je allemaal aansluiten op een beveiligingsrecorder? De keuze is reuze: van eenvoudige rookmelders tot hypermoderne gadgets. Een uitgebreid beveiligingssysteem beschermt je niet alleen tegen inbraak, maar ook tegen brand en andere calamiteiten.
-Beveiligingscamera’s leggen beelden vast en geven je een overzicht van alle hoeken van je terrein en huis.
-Bewegingssensoren houden je terrein in de gaten. Ze reageren niet op de bewegingen van dieren, kinderen of vallende bladeren.
-Geluidsalarmen jagen inbrekers weg en attenderen je op een mogelijke inbraakpoging.
-Glasbreukmelders geven een alarm als er een ruit van je huis wordt ingeslagen.
-Rook- en hittemelders merken een beginnende brand op.
-Vochtmelders kunnen lekken of gebroken leidingen tijdig opmerken, zodat er kan worden ingegrepen voordat er grote schade ontstaat aan het interieur.
-CO-melders detecteren de opbouw van het dodelijke en reukloze gas koolmonoxide.
-Rookmachines hullen een ruimte in een dikke mist, waardoor inbrekers geen hand meer voor ogen zien.
-DNA-sprays besproeien een crimineel met een onafwasbare coating, waardoor hij gelinked kan worden aan de plaats delict.
3. Verbeter je sloten en hang- en sluitwerk
Je kan een hele batterij aan camera’s en alarmen ophangen. Maar dat is mosterd na de maaltijd als een inbreker binnen een minuutje in je huis kan komen. Vooral oudere woningen hebben sloten, grendels en raamkozijnen die gemakkelijk te saboteren zijn. Een inbreker kan die met relatief eenvoudige middelen, zoals een loper, breekijzer of boor, openen en de waardevolste spullen uit huis weggrissen.
Als je vermoedt dat de sloten en vergrendeling van je woning niet meer up to date zijn, dan kan je die voor een vrij laag bedrag laten vervangen. Laat dat doen door een beveiligingsbedrijf dat het Politiekeurmerk Veilig Wonen verstrekt. Zo’n bedrijf gebruikt sloten en hang- en sluitwerk dat uitgebreid getest is en inbraakbestendig is. Ze installeren dan bijvoorbeeld sloten met meerpuntssluitingen, dievenklauwen, geharde grendels en slotcilinders die niet door boord of eruit getrokken kunnen worden.
Het bedrijf kan je bovendien een certificaat met een PKVW-keurmerk verstrekken. Een sticker met dit keurmerk bij de ingang van je huis schrikt bovendien doorgewinterde inbrekers af. E een uitstekende investering in je veiligheid dus! En als kers op de taart krijg je bij veel verzekeraars korting op je inboedelverzekering.
4. Beveilig de zwakke plekken
In ieder huis zijn een paar potentiële toegangen voor inbrekers aanwezig. Ramen, kozijnen, deuren en daken zijn van nature kwetsbaar, en dit zijn dan ook de plekken waar een inbreker zich op concentreert. En omdat jij zelf (vermoedelijk) niet in die branche werkzaam bent, weet je misschien niet om welke plekken het gaat. Hier een paar tips om de kwetsbare punten van je woning extra te beveiligen.
- Kleine raampjes zijn een toegang voor (kleine) inbrekers. Een gewoon klapraam kan binnen een paar seconden opengewerkt en van zijn hefboom geschroefd worden. Om toch onbezorgd je ramen open te kunnen klappen, kan je een barrièrestang over het raam (laten) monteren. Deze geharde metalen stangen kunnen niet doorgezaagd of losgeschroefd worden.
- Veel inbraken vinden plaats doordat criminelen over de schutting van de tuin klimmen. Dat is snel gebeurd, en de schutting vormt daarna een dankbare bescherming tegen oplettende voorbijgangers en politie. Opklimbeveiliging bestaat uit barrièrestrips die het veel moeilijker maken om een schutting over te klauteren. Ze zijn onderhoudsvrij, betaalbaar en kunnen gemakkelijk aangepast worden aan de dimensies van jouw schutting.
- Anti-inbraakstrips zijn een aanpassing van deuren die anders met een koevoet geopend kunnen worden. De strips worden vooral op achterdeuren bevestigd, waarna er geen kier meer is waar een breekijzer in gezet kan worden.
- Stom maar waar: ook de inhoud van je brievenbus kan gestolen worden. Daarmee hopen criminelen inloggegevens, pasjes of persoonlijke informatie te pakken te krijgen, waarmee ze bijvoorbeeld phishing kunnen uitvoeren. Een brievenbusklem of beveiligingsklep maakt het voor deze types onmogelijk om met de hand of met een stuk ijzerdraad naar jouw post te hengelen.
